
Podatki o ljudeh s prekomerno telesno težo kažejo, da se delež ljudi, katerih telesna teža bistveno presega standarde, povečuje, zaradi česar se svetovni zdravstveni sistem spopada z velikim izzivom.
Glede na raziskave ima približno 26% ljudi na svetu prekomerno telesno težo, čez 600 milijonov pa je debelih. To pomeni da bo čez 15 let predebelih do 30% ljudi na svetu.
Enostaven dostop do visoko predelane hrane, katere sestava je nagnjena k hitri prebavi, nalaga maščobno tkivo izjemno enostavno. Ena od teh vrst hrane so sladkarije.
Pod sladkarije štejemo vse vrste izdelkov, ki temeljijo na mešanici sladkorja in maščob. Kombinacija ogljikovih hidratov in maščob je tako okusna, da je praktično nemogoče najdi osebo, ki sladkarij ne mara. Na žalost pa so eden najpogostejših vzrokov za odvečno težo.
Sladek okus aktivira posebne centre v možganih, ki med drugim aktivirajo proizvodnjo endorfinov. Zato npr. uživanje čokolade povzroči izboljšanje razpoloženja in samozadovoljstva.
❓Kakšni so negativni vplivi sladkarij na zdravje?
Obstaja veliko več stranskih učinkov, ki jih povzroča povečana poraba sladkorja v prehrani. So vzrok za:
❎poškodbe živčnega sistema
❎povzročajo povečano aktivnost pri otrocih z epilepsijo
❎zvišanje holesterola in trigliceridov
❎znižanje imunskega sistema
❎povečujejo nagnjenost k raku
❎diabetes tipa II
❎poškodbe sklenine in strukture zob
❎prispevajo k nastanku debelosti
❎povečujejo tveganje za vnetje črevesja
❎razvoj protivnetnih srčnih bolezni
❎nastanek žolčnih kamnov
❎poslabšanje simptomov artritisa
Žal sladkarij ni mogoče uporabljati kot del zdrave, uravnotežene prehrane, zaradi njihove kemične sestave, ki temelji na sladkorju in maščobah. Ta mešanica namreč prispeva k poslabšanju našega zdravstvenega stanja.